WeWantMore
WeWantMore

Cookies are great. They leave tiny little crumbs that tell us how we can serve you better. Oh and they taste great, too! Learn more
ACCEPT
WeWantMore creates mind-bending work in
brand, spatial and experiential design.
Residing in a still life painting

Château de Vignée | Spatial Design

  • Sector
    Hospitality
  • Disciplines
    Concept
    Identity design
    Interior design
    Project management
  • Year
    2019

Brand Spatial Experiential

Château de Vignée was a classic hunters’ hotel in the Belgian Ardennes with a clear goal in mind. To become an all-encompassing luxury retreat for its guests to escape a fast-paced society. Those guests being the more conventional existing clientele of the estate on one hand and modern-day traveller with high-end design needs on the other.

Intrigued by de estate’s century-long link with hunting, our initial inspiration came from dramatic 18th century ‘nature morte’ paintings portraying the art of hunting in a claire-obscure manner. But along the way, it naturally evolved into a design concept drawing from the sensorial experience of a hunter exploring the Ardennes.

We started off from a feeling that we aimed to capture in the interior and brand design. We imagined how it must feel for a hunter to wander the woods at 5 o’clock in the morning. The textures, the sounds, the first sunlight shimmering through the leaf canopy. A recognizable experience for hotel guests. At the same time, we respected the building and site and searched for the right balance between heritage and marvel. We wanted to make it genuinely fun for guests to be there.

Nestled alongside the river Lesse, the boutique hotel includes 25 bespoke rooms, a bar and lounge area, a Gault&Millau listed restaurant, a private dining, two event venues and a spa.
Entering the main chateau building immediately sets the tone. A seasonal faux flower installation descends from the sky in the lobby. Rays of sunlight seem to pierce through the greenery.
In the bar section, a custom designed bas-relief in the backbar catches the eye. The hunting scene is made up out of Ardennes sourced Blue Stone.
In the lounge, traditional taxidermy pieces made room for morbid, yet humoristic art objects created by Dutch design duo Les Deux Garçons.
Beware of the silverware in the private dining. The magpie’s fascination for all things shiny resulted in an unusual wall unit.
The interior design of the rooms echoes the fluid beauty of the Ardennes region. Expressive and flamboyant on occasion, but equally pure and tranquil at other points in time.
The visual identity draws from the same hunting narrative, but focusses on the signature beauty of the Ardennes from up close. Every season trees grow, rivers swell and dry out, animals arrive and migrate, ... and with them the textures, graphical patterns and colour palette evolve. So we created an evolutive branding following nature’s rhythm. It changes every season to align with the guest experience.